Despre

Teatrul Excelsior

Teatrul EXCELSIOR este o instituție de cultură dedicată artelor spectacolului al cărui public ţintă sunt copiii şi adolescenții. Este un teatru tânăr, de repertoriu, care și-a asumat prin statut să răspundă unor autentice nevoi ale societății contemporane: absența unor oferte culturale coerente, special concepute pentru copii și adolescenți.


Misiunea teatrului este, pe de-o parte, folosirea actului de cultură ca motor de educare și transformare a tânărului spectator „în ființă eminamente culturală”, iar pe de altă parte, folosirea educaţiei ca acţiune de transmitere şi producere a culturii. Prin proiectele și programele pe care le desfășoară, Teatrul EXCELSIOR îşi propune să construiască un spaţiu creativ şi o platformă educaţională pentru cei tineri.


Teatrul are o trupă stabilă de actori angajaţi, dar lucrează şi cu artişti colaboratori, mai ales din rândul tinerilor creatori care își revendică, pe merit, dreptul la afirmare.


Repertoriul teatrului cuprinde în prezent 27 de titluri importante din dramaturgia românească şi internaţională adresate copiilor și adolescențior.

Misiunea Teatrului EXCELSIOR se dezvoltă pe două direcţii principale: valorizare culturală şi redefinire educaţională. Acestora li se vor alătura alte trei direcţii complementare: implicare socială, deschidere către internaţional şi, nu în ultimul rând, relaţionare directă cu familia.


Misiunea EXCELSIOR CULTURAL se referă la realizarea de spectacole de teatru adresate atât copiilor, cât şi adolescenţilor, pe texte din patrimoniul naţional şi universal (Vrăjitorul din oz, Bambi, Thomas Sawyer, Fluturii sunt liberi etc). Totodată, impune şi realizarea altor activităţi culturale precum festivaluri sau turnee (EXCELSIOR TEEN-FEST, RELIEF, VACANȚĂ DE VARĂ CU EXCLESIOR, MOȘ CRĂCIUN VINE LA EXCELSIOR, FESTIVALUL CORURILOR ȘCOLARE). Prin această misiune ne propunem apropierea şi familiarizarea tinerei generaţii cu artele spectacolului, în diferitele forme estetice pe care acestea le poate îmbrăca, prin realizarea unor proiecte culturale de anvergură locală, naţională, europeană şi internaţională care să deschidă noi orizonturi creaţiei teatrale contemporane în dialog cu artele conexe şi care să susţină permanent dezvoltarea culturală a publicului.


Misiunea EXCELSIOR EDUCAŢIONAL se referă la folosirea educaţiei ca modalitate de transmitere şi producere a culturii, prin activităţi culturale realizate chiar de copii și adolescenți (spectacole, ateliere, concerte etc.). Este un tip de instruire complementar educaţiei formale şi urmăreşte îmbunătăţirea orizontului cultural al copiilor, asigurarea unui mediu propice exersării şi cultivării diferitelor înclinaţii, aptitudini şi capacităţi ale tinerei generații.


Misiunea EXCELSIOR SOCIAL. Este vital ca o instituţie de cultură să aibă o activitate care să abordeze teme de interes social sau să se adreseze categoriilor defavorizate sau cu nevoi speciale. Avem datoria morală să facem tot ce ne stă în putință pentru ca toţi copiii şi tinerii să poată fi integraţi social, transformând anormalitate în normalitate, prin acceptarea diferenţelor şi educarea societăţii în acest sens. Misiunea este articulată pe două direcţii: teatrul social – metodă de intervenţie ce încurajează luarea de atitudine, găsirea de soluţii întru apărarea valorilor şi principiilor în care participanţii cred şi teatrul ca terapie – modalitate de creştere a interacţiunii sociale, a inteligenţei emoţionale, a capacităţii de control a emoţiilor, creştere a stimei de sine.


Misiunea EXCELSIOR VINE ÎN SPRIJINUL FAMILIEI sprijină dezvoltarea, păstrarea echilibrului şi consolidarea „familiei funcţionale”, a „familiei sănătoase”, care reflectă sensibilitate la nevoile fiecărui membru. Prin programele ce se subordonează acestei misiuni, Teatrul EXCELSIOR oferă un cadru prin care părinţii fie să interacţioneze direct cu proprii copii, înţelegându-le nevoile.

Dintre programele și proiectele importante ale Teatrului EXCELSIOR amintim:


EXCELSIOR TEEN-FEST, festival de teatru pentru adolescenți. Pe lângă pilonul principal, reprezentat de spectacolele de teatru profesionist, din țară și străinatate, festivalul are în program şi alte evenimente conexe adresate tinerilor: seri de filme, ateliere cu artişti importanţi, prezentări de carte pentru adolescenţi.


NEW DRAMA – concurs de dramaturgie pentru adolescenţi se adresează tuturor tinerilor pasionați de teatru și îi încurajează să își dezvolte imaginația prin însușirea și dezvoltarea tehnicilor de scriere dramatică. Adolescenții sunt invitați să scrie o piesă într-un act. Textele înscrise în concurs sunt jurizate de profesioniști din domeniul teatrului (dramaturgi și regizori). În urma selecției, șase dintre acestea ajung în faza finală a proiectului, iar textul câștigător este transformat într-un spectacol care va intra apoi în repertoriul Teatrului EXCELSIOR.


RELIEF. Laborator de teatru tânăr este un festival de teatru dedicat trupelor de teatru de liceu care au nevoie de o platformă de dialog, formare și stimulare. Prin urmare, am dorit ca scena Teatrului EXCELSIOR să devină o rampă de lansare pentru arta tânără. Șase dintre cele mai bune trupe de teatru de liceeni din țară sunt în fiecare an invitate să-și prezinte spectacolele de teatru pregătite în prealabil în fața unui juriu compus din personalități marcante ale scenei teatrale românești dar și să intre într-un nou proces creativ, în cadrul unor ateliere de lucru cu regizori și muzicieni consacrați, pe teme date.


VACANŢA DE VARĂ CU EXCELSIOR. An de an, de la sfârșit de mai și până la început de septembrie, Teatrul EXCELSIOR pregătește o aventură de vară, gândită cu grijă pentru a-i face pe cei mici şi pe cei mari, deopotrivă, să savureze fiecare weekend al verii. Subordonat misiunii „EXCELSIOR vine în sprijinul familiei”, Vacanţa de vară cu EXCELSIOR este un eveniment de stradă de amploare care oferă copiilor și tinerilor un mod plăcut de petrecere a timpul liber în vacanță și, în egală măsură, o șansă de a intra în contact cu fascinanta lume a artelor spectacolului. La fiecare sfârşit de săptămână, de vineri până duminică, în fața Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu, se desfăşoară spectacole de teatru, dans, muzică, balet, numere de magie, precum și proiecții de filme în aer liber.


MOŞ CRĂCIUN VINE LA EXCELSIOR. În perioada 14-22 decembrie, în Parcul Bazilescu, Teatrul EXCELSIOR pregătește, în fiacare iarnă, nouă seri de poveste. Pe lângă concertele extraordinare susținute de interpreți reputați, cu un repertoriu exclusiv de colinde, am introdus și ansambluri folclorice care aduc în fața publicului bucureștean o serie de datini și obiceiuri inedite, din diferite zone ale țării.